ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

35 000 станаха жертвите в Турция и Сирия

Спасителите в Турция извадиха живи няколко души от срутените сгради в понеделник и продължиха да разчистват отломки в опит да стигнат до баба, майка и дъщеря от едно семейство седмица след земетресението в югоизточна Турция и Сирия, но надеждите за намиране на много повече оцелели намаляват, предава „Дневник“.

Сред спасените в понеделник са шестгодишно момче и 32-годишна учителка, съобщава Би Би Си. Телевизионният оператор „Хабертюрк“ съобщи, че една жена и две деца са били спасени в Антакия, а „Си Ен Ен Тюрк“ – че жена е извадена изпод развалините в южната провинция Газиантеп.

Спасителната фаза е „към своя край“, като фокусът сега се пренасочва към осигуряването на подслон, храна и образование, заяви зам. генералният секретар на ООН Мартин Грифитс, който е в сирийския град Алепо.

Най-смъртоносното земетресение в Турция от 1939 г. насам причини смъртта на 31 643 души там и наложи евакуацията на 160 000 от зоната на земетресението, съобщи турският орган за управление на бедствия и извънредни ситуации.

Съобщава се за повече от 4300 убити и 7600 ранени в Северозападна Сирия към неделя, съобщи агенция на ООН. В комбинация с броя на жертвите, съобщени от контролираните от правителството части на страната, броят на хората, за които се съобщава, че са загинали в Сирия, надвишава 5714.

Сега земетресението е шестото най-смъртоносно природно бедствие този век след труса от 2005 г., който уби най-малко 73 хил. души в Пакистан.

Помощта за Сирия идва трудно и късно

В Сирия бедствието удари най-силно северозападната част, контролирана от бунтовниците, като отново остави без дом много хора, които вече са разселвани по няколко пъти заради продължаваща десетилетие гражданска война. Регионът е получил малко помощ в сравнение с контролираните от правителството части на страната, пише „Ройтерс“.

В момента има само един отворен пропускателен пункт на турско-сирийската граница за доставки на помощ от ООН, въпреки че ООН заяви, че се надява да се отворят още два гранични пункта.

Говорител на ООН съобщи, че забавянето на помощта за пострадалите от земетресението в Сирия се дължи на проблеми с одобрението от ислямистката група „Хаят Тахрир ал Шам“ (HTS), която контролира голяма част от региона.

Източник от групата на HTS в Идлиб каза за „Ройтерс“, че тя няма да позволи никакви пратки от контролирани от правителството зони и че помощта може да идва само през Турция на север.

Съединените щати призоваха сирийското правителство и всички други страни незабавно да предоставят хуманитарен достъп на всички нуждаещи се.

Мародерите настъпват след спасителите

Жители и хуманитарни работници от няколко турски града цитираха влошаване на условията за сигурност. Говори се за ограбени бизнеси и срутени домове. Някои собственици на фирми изпразниха магазините си в неделя, за да предотвратят кражбата на стоките от мародери.

Турският президент Реджеп Ердоган каза, че правителството ще действа решително с грабителите.

Турските власти започнаха да предприемат мерки и срещу акаунти в социалните медии, които публикуват „провокативни“ публикации, смятани за всяващи страх и паника сред обществото, съобщи полицейското управление на страната в понеделник. 56 души са били задържани, а 14 са в ареста.

На фона на опасенията относно хигиената и разпространението на инфекции в региона министърът на здравеопазването на Турция Фахретин Коджа каза през уикенда, че в зоната на земетресението са изпратени ваксини срещу бяс и тетанус. Там са започнали да работят мобилни аптеки.

Около 80 хил. души са в болници и повече от 1 милион – във временни приюти през уикенда.

Разрушенията в Турция може да струват на Анкара до 84.1 милиарда долара, изчисли бизнес група, докато държавен служител посочи, че щетите може да достигнат над 50 милиарда долара.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина